Presentació de “Cròniques de la innocència”, d’Alícia Coscollano

28 de enero de 2011

Irene Pitarch
El passat divendres 21 de gener, el Mucbe va acollir la presentació del llibre d’Alícia Coscollano “Cròniques de la innocència” d’Editorial Antinea. El periodista Jordi Maura va conduir la presentació de l’obra, que és la segona per a la periodista i escriptora, i també redactora en cap del 7 dies Vinaròs. El llibre era presentat pel professor, crític literari i escriptor, Josep Manel San Abdón. L’actriu benicarlanda Anna Foix va oferir una lectura dramatitzada de textos escollits que apareixen al llibre.
En la seva introducció, Maura va parlar sobre l’estret lligam, molt present en Alícia, entre el periodisme i la literatura, que “són com la branca i el tronc, que no poden viure per separat”. Sobre l’escriptora, va destacar com conjuga ambdós vessants, el literari i el periodístic, així com la coherència interior de Coscollano, “fruit d’aquesta, ha renunciat a fer més de periodista en veure com la seua feina era menystinguda, renunciant a un sou en uns moments en què qualsevol professional vendria la seua ànima al mateix dimoni per tindre on escriure i obtindre uns ingressos”.
En la seva dissertació, San Abdón va oferir un ric viatge a través de «Cròniques de la innocència», un recull de 41 narracions de llargada desigual, escrites en castellà i en valencià. “És un llibre d’instants i de sentiments, en el qual dominen els d’un to més desolat, més pessimista, en la part escrita en castellà, i els d’un to més esperançat en la part escrita en valencià, encara que no siga una divisió totalment radical”.
Pel que fa als personatges, Coscollano pobla el llibre d’uns quants perdedors, de vides rutinàries, d’amors condemnats al fracàs, o nàufrags en el món. Però també hi apareixen personatges carregats d’il·lusions (platòniques o trencades), d’altres que lluiten per assolir els seus somnis, de rebels i de valents.
San Abdón també apuntava un dels principals temes del llibre: “l’amor és el protagonista de moltes de les històries, sobretot, de la dificultat de comunicació en l’amor, però també de la necessitat de l’amor o la necessitat de lluitar per aquest.
“Aquells que estiguen disposats a fruir amb breus instants d’emocions, amb la manifestació dels sentiments, i en definitiva amb la paraula bellament escrita els recomanem la lectura d’aquest llibre”, apuntà San Abdón en finalitzar la seva introducció a “Cròniques de la innocència”, en un acte marcat per l’emoció de l’escriptora, i part dels presents, que no van poder contindre les llàgrimes de felicitat.

Más Notícias: