Catí, romeria a Sant Pere de Castellfort

Escrito porEscrit per:

VIVÈNCIES I MEMÒRIA – Vicent Julià Vives
Les vivències, actes, fets viscuts en els anys passats, ens passen als records i conformen la memòria històrica. Aquesta es transmet generació rere generació al llarg dels anys. Un clar exemple és la Romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort, que compleix en l’any 2021, 700 anys des que es tenen dades escrites.
La fotografia recull, a través dels anys, les vivències i moments que han quedat en el record. Els costums, els llocs i les per¬sones, amb el pas del temps queden plasmades en imatges, en un vidre, un cel·luloide o en un paper. És una forma de con¬servar la memòria històrica.
Aquest llibre recull una recopilació fotogràfica de deu anys de la Romeria. Es parteix majoritàriament de negatius en blanc i negre, i diapositives a color des de l’any 1980 fins el 1990, i que han estat escanejades a digital i processades per a netejar les marques que el temps ha deixat al cel·luloide dels negatius i positius.
Les diapositives a color s’han processat a blanc i negre, s’ha fet el tractament corresponent, ja que el projecte demana que les imatges siguen en blanc i negre.
En la col·lecció de fotografies d’aquest llibre, s’ha efectuat un recull de personatges que, a través dels anys, han formant part de la Romeria. Així mateix hem recollit l’ambient i els costums que aquesta comporta. També les vivències viscudes amb les persones que, en aquestos deu anys i en els anys posteriors he conegut, i que, any rere any, ens hem vist en aquestes dates per participar en la Romeria.
A través del llibre es poden veure els canvis en les persones, els canvis en la participació cada any més nombrosa de perso¬nes en la rogativa, així com el que han comportat aquestos canvis amb el pas del temps en l’ambient general de la festivitat. Han passat 40 anys i moltes persones que surten ja no estan ací amb nosaltres, persones joves i grans: aquesta publicació vol ser un recordatori d’aquestes persones que durant anys han participat en la Romeria i avui ja no hi són entre nosaltres.
El fil conductor és “La Consueta”, que narra i descriu el recorregut, els horaris, els actes, els cants, les pregàries i les formes de desenvolupament de la rogativa, recollides unes vegades de la memòria i d’altres en publicacions antigues i avui desaparegudes.

Otros títulos dentro deAltres títols dintre de: Estudio histórico y ensayo, Llibres en Valencià