Editorial Antinea compleix 15 anys amb el ressò mediàtic de La Pastora

Escrito por:

La noticia saltava el passat dia 6, quan el premi Nadal era atorgat a l’escriptora Alicia Giménez Bartlett -creadora de Petra Delicado i autora molt vinculada a Vinaròs-, per l’obra ‘Donde nadie te encuentre’. Aquí a Vinaròs, precisament, es ”topava” amb el llibre de José Calvo, ‘La pastora, del monte al mito’, editat per Editorial Antinea. Al voltant de 1.000 pàgines d’exhaustiva investigació que van recordar-li el mite de La Pastora, que ja al col·legi, durant la seua infantesa, captivava el seu futur inventari literari.

Des de l’editorial, felicitem a l’autora i també a José Calvo en el seu paper com a element inspirador.
Molts han sigut els mitjans de comunicació que s’han fet ressò del premi, i que, també, han fet menció a l’editorial Antinea i a Vinaròs, com a seu empresarial. Citarem, per exemple, mitjans audiovisuals com TV3, Canal 9, Antena 3, escrits com La Vanguardia, Diari de l’Ebre, a més dels diferents diaris d’àmbit provincial, i mitjans digitals com Vilaweb o radiofònics com Rac1 o Catalunya Radio, a més de les radios locals o comarcals.
I el cert és que la noticia no deixa de ser un gran regal justament l’any que complim una trajectòria de 15 anys. L’odissea no ha estat fàcil. Hem contat amb factors desfavorables, com una situació geogràfica perifèrica i allunyada dels grans centres culturals, i el fet que aquesta marca, no ho oblidem, pertany a una empresa de tipus familiar, i per tant, gaudeix del dubtós honor de ser un David més entre els grans Goliats. Tot i així, estem de celebracions, perquè de vegades, l’esforç fructifica, i hi ha recompensa en l’aposta per un obra de la qual s’ha publicat ja la sisena edició.
La immediatesa de la informació, la causalitat de diversos factors, i la confiança en una temàtica, de vegades resulten un gran aliatge i poden fructificar en una trobada literària que permès certes recompenses.
D’altra banda, creiem, a més, que La Pastora, o sigui, Teresa/Florencio, de segur, estaria satisfet d’un treball que li fa justícia, que revisa la seua figura, que el situa en un context històric, negre sobre blanc, com abans, però, en aquesta ocasió, rescatant- lo de la ignomínia. S’ha posat en valor un personatge que va patir, precisament, d’un negre sobre blanc punyent contra la seua persona en una època en la qual es necessitava criminalitzar alguns icones, i més, encara, si aquest se’n sortien, com cita Fernando Pessoa, de les normes socials, habituals, de vida.

Otros títulos dentro de: Narrativa