36 persones al voltant d’un concepte36 persones al voltant d’un concepte
21 de agosto de 2011Projecte Col·lectiu Solidaritat, última iniciativa d’Editorial Antinea, es presenta a la sala d’actes de Caixa Vinaròs.
“La paraula continua sent una eina carregada de futur”
La paraula escollida era “Solidaritat”. Com es comenta en el pròleg de l’última proposta publicada per Editorial Antinea, una paraula de la qual s’ha fet ús i abús, i que havia ser observada, valorada i digerida per les persones invitades a participar en el Projecte Col·lectiu Solidaritat per tal de donar una valoració, una aproximació entorn a aquest terme. L’objectiu: unir totes les idees, poemes, proses, textos, relats breus, dibuixos i, inclús, un pentagrama, i confeccionar un llibre que aglutinés els diferents conceptes, tants com personalitats intervenen amb la finalitat de recaptar diners per una ONG, que, finalment serà Cáritas a conseqüència de la demanda reiterada d’ajut.
La presentació del projecte tenia lloc el passat dilluns 25 a la Sala d’actes de Caixa Vinaròs. Un espai que s’omplia de gent, participants i simpatitzants amb el projecte que s’apropaven per compartir l’acte amb l’equip editorial. Com indicava la coordinadora de l’editorial Alicia Coscollano, el llibre, tot i que no és el primer projecte solidari a la ciutat, destaca per un plantejament novedós a Vinaròs, la intervenció de diferents persones en una mateixa obra, “potser aquest aspecte és el que més m’agrada. El col·lectiu front a l’ individualisme. La força, el motor imparable que es conforma quan la gent uneix forces per tal d’avançar en alguna direcció. A més, de la diferent visió sobre una mateixa paraula s’obté un resultat prou atractiu”. El llibre és fruit del treball de l’equip editorial composat, a banda de la coordinadora Alicia Coscollano, pels maquetadors David Aguado i Azahara Royo. Com apuntava Coscollano, “en aquesta ocasió he format equip amb Azahara Royo”. “Hem tingut en compte dibuixos conceptuals que realitzaren una fusió amb les il·lustracions aportades per artistes de Vinaròs que han participat en el llibre. Finalment a partir d’una pluja d’idees ha sorgit aquest llibre que té l’aspecte d’un poemari, i l’estètica visual d’un conte”. “La paraula continua sent una eina carregada de futur, i no és que renunciem a l’era digital, però hem volgut editar un llibre de perfil clàssic amb textos i il·lustracions que pensem que ofereix un aspecte en la línia del plantejament inicial del llibre”, explicava.
“Un contingut deliciós amb un continent delicat”
Per la seua part, la periodista Emma Bas, una de les persones que participen en el llibre amb un relat breu, oferia la seua valoració de l’obra, opinant que “en veure el resultat i llegir-lo vaig pensar que era un caramel, un contingut deliciós amb un continent delicat”. Bas, posteriorment, llegia els noms dels participants en el projecte, les 36 persones que han fet realitat el llibre.
Per la seua part, l’editor Pablo Castell agraïa la vinculació al projecte dels integrants i desitjava que l’objectiu del llibre, aconseguir recaptar fons, es materialitzara.
L’acte de presentació era clos per la presidenta de Cáritas, Amparo Salvador, la qual agraïa a l’editorial la iniciativa i feia una crua valoració de les xifres que marquen l’estat actual de les ajudes que ofereix aquesta ONG a la ciutadania que ho necessita. “Tothom som Cáritas”, finalitzava.
Una foto de família de tots els participants en el projecte col·lectiu Solidaritat posava la nota divertida a la presentació del llibre. Una obra de la qual l’Ajuntament de Vinaròs ha adquirit 100 exemplars, 50 per a l’àrea de Benestar Social i 50 per al Departament de Cultura i que alguns comerços de Vinaròs, com Ca Massita, s’han ofert per a vendre en les seues botigues. Els diners recaptats, una vegada sufragades les despeses d’edició del llibre, aniran a parar íntegrament a Cáritas, com destacaven des de l’editorial.